Odborný portál o franchisingu a podnikání

Od stavebnictví k masu. Aneb jak Daniela přes stavebnictví k franšíze Uzenářství Chodura přišla…

Zdánlivě nesouvisející obory přivedly Danielu Pazourkovou na novou podnikatelskou cestu životem

franchisa Chodura Beskydské uzeninyVystudovaná ekonomka, která více než dvacet let pracovala v rodinné stavební a inženýrské firmě jako ekonomka, účetní, technicko–hospodářská pracovnice i provozní manažerka – to byla donedávna „kombinovaná profese“ Daniely Pazourkové z Frýdku-Místku. V loňském roce se však tato sympatická dáma, poté, co s manželem rodinnou firmu přenechali novému majiteli, rozhodla, že se svou akční povahou nechce a nemůže jen tak zůstat sedět doma. Obvolala proto svých pár kamarádek, jestli se s ní nechtějí pustit do nového podnikání. Za pár dnů se Daniele ozvala jedna z oslovených kamarádek, která se na její výzvu „chytila“, avšak nechtěla začít podnikat zcela od „píky“, proto přišla s nápadem zkusit franchisové podnikání se zahraničním konceptem na mraženou zmrzlinu.

Navštívila Výstavu franchisingu v Praze, avšak místo kontraktu na prodej mražených jogurtů předjednala spolupráci s franšízou na maso a uzeniny Chodura

Vydaly se proto kamarádky na jaře loňského roku na každoročně pořádanou Mezinárodní výstavu franchisingu, kam jely předjednat podmínky na mražené jogurty, ale jak už to tak někdy v životě bývá, osud paní Daniele zamíchal kartami a všechno dopadlo docela jinak.. Mražené jogurty jsou momentálně uloženy „u ledu“ a paní Daniela již téměř půlroku vede vlastní prodejnu masa a uzenin ve Frýdku-Místku. Na Výstavě franchisingu totiž narazila na stánek s logem Beskydské uzeniny Chodura nabízející franšízovou spolupráci pod nově vzniklou franchisovou značkou Uzenářství Chodura. Společnost Daniela velmi dobře znala – před lety totiž pro ně jejich rodinná firma zpracovávala inženýrské projekty. Avšak ani zdaleka netušila, že se jejich pracovní cesty ještě někdy protnou. Koncept Uzenářství Chodura na pražském veletrhu nabízel novinku – možnost franchisového podnikání.  A díky tomu, že Daniela značku znala léta, stejně jako majitele, pana Choduru, bylo už tehdy napůl rozhodnuto…

Zajímavý koncept, značka kvalitních uzenin z regionu, kde žije, navíc partner, kterého před lety pracovně velmi dobře poznala..

To byly důvody, proč prakticky jedna schůzka s panem Chodurou paní Daniele Pazourkové (i jejímu manželovi, který ji, jak paní Daniela říká, „do podnikání uvrtal“) stačila na to, že ze dne na den stála tváří v tvář šanci začít podnikat - sama na sebe, pod pronajatou franchisovou značkou Uzenářství Chodura. A to vše relativně snadno a velmi rychle, protože ji osud zavál k franchisovému partnerovi, jehož důvěra byla lety ověřena.tlačítko katalgovový zápis

Daniela byla ve správný čas na správném místě: Mezinárodní výstava pro franchising a podnikání 2015 

franšíza Beskydské uzeniny Chodura Frýdek-MístekV dubnu 2015, kdy se v Praze konala Mezinárodní výstava franchisingu, byla franchisa Uzenářství Chodura „novopečeným“ franchisingovým konceptem a měla v přípravách rekonstrukci zaběhnuté pobočky ve Frýdku-Místku, která byla později, po jednání na výstavě, Daniele nabídnuta k odprodeji, i se zkušeným personálem. A také díky tomu mohla za několik málo týdnů, 1.října 2015, paní Pazourková slavnostně zahájit provoz v nově zrekonstruované prodejně Beskydské uzeniny, coby pilotní franchisantka Uzenářství Chodura.

Dnes paní Daniela provozuje franchisovou pobočku Beskydských uzenin Chodura pátý měsíc a je maximálně spokojena

„Vnímám jako obrovskou výhodu to, že jsem koupila zaběhnutou prodejnu, včetně šikovného personálu a také to, že máme prodejnu novou, hezkou a lidé sem díky tomu chodí rádi nakupovat. Chodí k nám za kvalitními produkty, dobrými a rychlými obědy i známými obličeji“ říká spokojeně franchisantka, která sídlí v centru Místku.

Prodejna masa a uzenin Chodura má na Tržní ulici a v blízkém okolí další čtyři konkurenční prodejny, a přece se prodejně daří. Jak je to možné? „Až se někdy divím, že se uživíme. Samozřejmě jsou lidé, kteří jdou takzvaně po ceně, ale jsou i lidé, kteří nehýří penězi, ale raději si koupí 10 deka šunky, avšak raději kvalitní – ví, že v ní je 90% masa a zkrátka jdou raději za kvalitou a kulturou prodeje. Musím říci, že mám naštěstí výborný personál – milé a vstřícné prodavačky – jsem přesvědčena, že k nám část klientely chodí i díky nim. Mám za to, že úsměv dělá úsměv a i to, mimo kvalitní výrobky, v obchodě člověk ocení.“ „Navíc máme i teplý pult, který sem přes oběd táhne spoustu strávníků, kteří se potřebují najíst rychle, kvalitně a za rozumný peníz. Teplý bufet je velmi dobrým doplňkovým prodejním artiklem pro zboží s rychlou obrátkou, jakým maso a uzeniny bezesporu jsou.“

tým franchisy Chodura Beskydské uezniny Frýdek-Místek

.

Paní Danielo, byla pro Vás franchisa Uzenářství Chodura velká profesní změna?

„Já jsem měla obrovskou výhodu, že jsem znala personalistiku, práci s počítačem, účetnictví i operativu, i když z jiného oboru, znala, takže jsem 80% postupů uměla a musela se „jen“ doučit pracovat s franchisovým softwarem a novou operativou, ale v tom mi byli velmi nápomoci zaměstnanci mateřské firmy, kteří mi v začátcích se zaběhnutím velmi pomohli. Nyní už jsem prakticky „v pohodě“, jen jsem si přibrala kamarádku na výpomoc s účetnictvím, které už bylo nad mé časové možnosti. První tři měsíce jsem tady trávila i 12 hodin denně, často jsem chodila i o víkendech, ale teď už se vracím v rozumném čase domů a o víkendech, kromě inventur, do práce už nechodím.“

 

Jak se cítíte v roli franchisanta?

„Musím říci, že jsem velmi spokojená, mám franchisovou licenci Uzenářství Chodura „pronajatou“ na 5 let a prozatím vůbec nelituji. V začátcích, tím, že jsem pilotní franchisantka, jsem neměla možnost se vyptat na zkušenosti jiných franchisantů. Ale tím, že jsem měla možnost koupit franchisu i se zaškoleným personálem, který byl na provoz zvyklý a tím pádem samostatný od prvního dne provozu, neměla jsem po otevření nejmenší problém. První den otevření franchisové pobočky jsem doslova koukala, že to takříkajíc „cvrkalo samo“.

Původně jsem uvažovala, že si personál vyberu sama, nový, ale nyní musím říct, že jsem šťastná, že jsem to tehdy neudělala. Mám tady zaběhaný, zkušený personál, samostatný a spolehlivý, od prvního dne všecko šlo jako po drátkách.“ popisuje své začátky paní Pazourková.  „Přibrala jsem ještě pár lidí, abychom mohli provozovat i teplý bufet. Čas od času si z kanceláře „odskočím“ do provozu i já – umyji nádobí, nebo pomáhám s přípravou teplého bufetu, ale to spíš proto, že mě to baví. Vyčistím si hlavu od papírové práce, jsem mezi svými zaměstnanci (ráda) a nepropadám tak stereotypu kancelářské práce.“

tlačítko katalgovový zápis

Shledáváte i nevýhody franchisy nebo nějaká omezení franchisingu?

„Nevýhodou je možná to, že jsem v prvních měsících trávila v práci spoustu času, že mám práce asi i víc, než před tím, ale mě to baví a nevadí mi to. A teď už tady trávím méně času, už nechodím domů až večer – zkrátka, už jsem se zaběhla a umím si práci lépe rozvrhnout i určit priority.“ A negativa franchisingu? „Franchisový koncept mi vlastně vůbec nevadí, ba naopak vyhovuje mi, necítím se být ničím svázaná – brand značky respektuji, s tím jsem do toho šla a také respektuji to, že své nápady na zlepšení či inovace musím konzultovat s vedením franchisy, ale to mi naopak vyhovuje, protože Beskydské uzeniny mají letité zkušenosti a vědí, co je vhodné a co ne. V rámci možností mi však nechávají volnou ruku, což mi vyhovuje.“ Velké překážky, nebo negativa prozatím vůbec nevnímám, zatím mi to skutečně plně vyhovuje. Možná, když přijdete za rok, řeknu Vám něco jiného, kdo ví…? :-)“ uzavírá paní Daniela Pazourková svůj příběh pilotní franchisantky konceptu Uzenářství Chodura.

A doporučení, či vzkaz těm, kteří zvažují, zda mají začít podnikat a stále váhají?

Jděte do toho a nebojte se, Beskydské uzeniny mají silnou tradici a prvotřídní kvalitu. Proto je franchising koncept Uzenářství Chodura výborným partnerem, který mi poskytuje velkou podporu i své hodnotné, lety ověřené know-how.“ (pozn. Historie řeznictví a uzenářství Chodura Beskydské uzeniny sahá až do roku 1919)

Zaujala Vás možnost podnikání v potravinářství?

Beskydské uzeniny Chodura jsou tady pro Vás – franchisová nabídka spolupráce

Máte-li další dotazy, pište…

Jméno

E-mail

Mobil (můžete uvést pro rychlejší komunikaci)

Franchisa

Doplňující informace

Franchising – odkazy, které se Vám mohou hodit…

Přemýšlíte v čem podnikat? Napadla Vás už možnost začít podnikat ve franchisingu? Lámete si hlavu a nevíte, jak začít podnikat s konkrétní franchisou? Pomůžeme Vám! 

Pokud se o franchisové podnikání zajímáte, ale nemáte úplně jasno v tom, jaké má franchising výhody či nevýhody, přečtete si tento příspěvek. Anebo pořád tápete ve franchisingové hantýrce? Připravili jsme pro Vás krátký příspěvek, kde Vám ve franchisingové terminologii uděláme jasno. Nebo již nákup franšízy delší dobu zvažujete, ale chtěli byste vědět, na co si dát pozor či nač se připravit?

 

V záložce „články“ naleznete veškeré odpovědi na různé otázky v jednotlivých příspěvcích, avšak pokud na našem webu odpověď  na Váš dotaz nenajdete, velmi rádi Vám odpovíme osobně – neváhejte nás kontaktovat s jakýmikoli otázkami či připomínkami! Jsme tady pro Vás.