vlevo Ľubor Lelovits – Mr. KEBAB, vpravo Jaroslav Malý TopFranchising.cz

Pane Lelovitsi, prozraďte nám něco málo z historie – jak vlastně vzniknul nápad na vytvoření franšízy Mr. KEBAB, co vás k tomu vedlo?

Ve svém životě jsem hodně cestoval a právě na mých cestách jsem v zahraničí vyhledával stánky s kebabem, protože ho mám rád. Postupem času, když jsem si dával dobrý kebab v zahraničí, začal jsem přemýšlet o vlastním podnikání v tomto odvětví.

Kebab mi na mých cestách velice chutnal, a když jsem si sám pro sebe zhodnotil, co se v současnosti nabízí na našem trhu na Slovensku a o co bych dokázal služby v rychlém občerstvení zlepšit, rozhodl jsem se, že založím nový fastfood. Bylo to před 11-ti lety, v době kdy jsem ukončil tehdejší podnikatelské aktivity se svou reklamní agenturou, kterou jsem provozoval 14 let. A protože jsem člověk aktivní a podnikavý, chtěl jsem se zkrátka posunout dál, proto jsem nezahálel a začal jsem se prakticky hned poohlížet po nové podnikatelské příležitosti. A tehdy mi přišla na mysl právě gastronomie.

Rozhodl jsem se vybudovat profesionální fastfoodovou síť s kvalitním kebab občerstvením. Dal jsem se tedy do práce a při už při dokončení prvního fastfoodu (cca 6 měsíců od první myšlenky)jsem věděl, že se nám to povedlo a že značka Mr. KEBAB se stane oblíbenou fastfoodovou restaurací na Slovensku. A od roku 2005 se tak postupně naplňuje moje touha, s níž jsem se do budování fastfoodové sítě Mr. KEBAB pouštěl. Máme za sebou 11 úspěšných let na Slovensku, kde provozujeme 1 vlastní pobočku a 3 franchisové, nasbírali jsme mnoho zkušeností, setkali jsme se s úspěchy, ale i dílčími nezdary i omyly, z nichž jsme se poučili a využili je ke svému prospěchu.

Franšízový koncept MR. Kebab Košice

Nyní jsou naše vybudované pobočky v takové fázi, že dozrál čas na to své zkušenosti začít předávat dál. Nabízíme proto své získané a lety prověřené know-how franchisovým partnerům, kteří vidí fast food jako vhodnou podnikatelskou příležitost, ale chtějí začít podnikat „s jistotou“. Na podnikání s franchisou nebudete úplně sami a nemusíte začínat od nuly! Říká Ľubor Lelovits – tvůrce franšízy Mr. KEBAB.

 Shromažďujeme a zasíláme Vám aktuality z oboru franchising a podnikání. Chcete koupit franšízu, hledáte vhodný podnikatelský záměr? Od nás získáte zaručené nápady na podnikání i návody jak podnikat a jak začít podnikat s franchisou víme nejlépe...

Do jakých lokalit/měst je Váš koncept nejvhodnější a proč cílíte právě na tato města?

Pro začátek jsou ideální města s počtem obyvatel 30.000 a více. Co se týká umístění, nejideálnější jsou dle našich zkušeností obchodní centra anebo frekventovaná centra měst.

Jaké hledáte partnery, máte nějaké speciální požadavky?

Na nové franchisové partnery nemáme žádné speciální požadavky, od začátku však klademe důraz na zájemcův pracovní a hodnotový přístup, který nám velmi napoví o vhodnosti franchisantů. Z tohoto důvodu je také naším prvním krokem ve vzájemné komunikaci s potenciálními franchisanty vyplnění tzv. Dotazníku pro zájemce, díky němuž získáme o uchazeči základní informace a můžeme si tak „udělat obrázek“ o našem budoucím partnerovi. Franchisingová filozofie Mr. KEBAB je totiž postavena na tom, že nechceme za každou cenu prodat licenci jen kvůli jednorázovému zisku, ale hledáme dlouhodobé partnery, s nimiž budeme sdílet podobné hodnoty a přístupy k podnikání. Když má franchisant bližší zájem o navázání spolupráce, je ideální, když navštíví naši centrálu v Košicích, kde může ochutnat produkty, s nimiž uvažuje začít podnikat, a také můžeme dokomunikovat podrobnosti případné spolupráce. Osobní kontakt v případě získávání franšízové licence je samozřejmě podstatný.

Jaký je přínos pro franšízanta být „součástí“ Vašeho konceptu?

Při začátku podnikání si může každý podnikatel svobodně vybrat. Buď se rozhodne jít cestou, že bude vše vyvíjet sám a za pochodu se bude učit, jak bude provozovnu řídit tak, aby vše fungovalo, anebo se vydá cestou prošlapanou a využije možnosti franchisingu, kde dostane k dispozici přesný návod „jak na to“. Pokud se podnikatel stane součástí franšízové sítě Mr. KEBAB, získá komplexní podporu, celkové a do detailů propracované know how a letité zkušenosti franchisora v jednom komplex balíku – franchise.

tlačítko katalgovový zápis

My v Mr. KEBAB jsme 11 let pracovali na tom, aby byl náš obchodní model dobře propracovaný a připravený pro další rozvoj. Nový franchisant v síti Mr. KEBAB prakticky od prvního dne nastartuje prosperující a lety prověřené podnikání dobře fungujícího fast foodu. Start do vašeho podnikání s franchisou může být velmi rychlý a plynulý a brzy můžete provozovat stabilní pobočku rychlého občerstvení Mr. KEBAB ve vašem městě.

 Franšíza Mr. Kebab - příprava masa

Co od Vás mohou franchisoví partneři očekávat? Jaké výhody franchisové spolupráce pro franchisanta byste chtěl vyzdvihnout?  

Vždy do puntíku plníme to, co slíbíme. Dáváme si opravdu záležet na podpoře při rozjezdu nové pobočky, protože máme samozřejmě velký zájem na tom, aby se nový franchisant dobře uchytil a co nejdříve prosperoval. Profitabilita a spokojenost franchisantů je také naší vizitkou, proto jsme připraveni poskytnout komplexní podporu nejen do začátku jejich podnikání.

Jsme proto připraveni být franchisantům oporou a poradíme jim vždy, když je potřeba, jsme stále na telefonu. Za 11 let provozu v praxi máme opravdu mnoho zkušeností s různými kontrolami, servisem zařízení, výpadky dodavatelů produktů a tak podobně. S tím se bude franchisant potkávat dnes a denně a my mu v tom umíme vždy pomoct a poradit, jak situaci promptně a bez následků vyřešit. Pro franchisanta jsou to velmi cenné informace, které mu ušetří čas a peníze.

 tlačítko katalgovový zápis

Gastronomie a speciálně rychlé občerstvení je oblíbená podnikatelská disciplína, jak se vyvíjí situace u Vás? 

Obor gastronomie je druhý nejžádanější obor ve franšízingu v České republice, což je vidět také na poptávkách, které se k nám dostávají. Na přelomu roku 2015/2016 se zájem o gastronomické franšízy ještě mírně zvýšil a díky tomu, momentálně jednáme s více zájemci o franšízu Mr. KEBAB, v těchto jednáních jde o běžné franšízové pobočky. Hledáme také Master franšízanta a právě s jedním vážnějším kandidátem nyní probíhá aktivní jednání.

Jaké máte plány pro letošní rok? Kolik máte franšízových poboček a kolik hodláte otevřít letos a kolik poté, v dalších letech?

Nechceme nic uspěchat, jsme přesvědčeni, že všechno potřebuje svůj čas a pečlivé přípravy, proto bychom v letošním roce chtěli v Čechách otevřít jednu až dvě franchisové provozovny Mr. KEBAB. Na Slovensku jsou naše představy pro letošní rok stejné. Příští rok potom v Čechách plánujeme 4 nové pobočky a na Slovensku další 3 franchisy Mr. KEBAB.

Proč se podle Vás v podnikání někomu se daří výborně, někomu méně? V čem tkví úspěch podnikání s franchisou u Mr. KEBAB?

Úspěch franchisového podnikání tkví nejen v dobré značce, kvalitnímu produktu, ale také na výběru vhodné, frekventované, lokality, ale zejména závisí na vedení – v tomto případě úspěch závisí na osobě franchisanta samotného a jeho zaměstnancích. Franchisant sice získá od centrály konceptu veškeré know-how s detailními postupy, ale jejich provedení a řízení provozu pobočky je již v jeho rukou.

Co se týká našeho franchisanta, má otevřené 3 provozovny. Jedné z nich se daří doslova excelentně, druhé také velmi dobře – obě vykazují hezké meziročními nárůsty tržeb okolo 10%. Třetí jeho fast food je otevřen teprve půl roku, což je na zaběhnutí provozovny a na nějaké soudy poměrně krátká doba. Skutečná síla pobočky se zpravidla ukáže až po roce a půl provozu. Ale protože se daří jeho dvěma prvním franchisám, věřím v podobné výsledky i u této třetí.

Ideální budoucí franšízant naší sítě je někdo, kdo se nebojí práce a hledá dlouhotrvající perspektivní a profitující podnikatelský záměr.

Franšíza MR Kebab provozovna

Máte pro nové, potenciální franšízanty nějaké doporučení či motivaci? Proč je dobré využít franšízy ve vašem oboru? A proč bych si měl, coby potenciální franchisant, vybrat z fast foodových franchisových značek právě Mr. KEBAB?

Jak už jsem zmiňoval, gastronomie je velmi silný obor, jíst se bude pořád a boom kvalitního rychlého občerstvení prozatím stále vykazuje značnou sílu, na trhu je tedy dostatečný prostor, který Vám doporučuji využít právě spojením s naší franšízou Mr. KEBAB. Společně můžeme vytvořit silnou síť fast foodů s tradicí a stálou kvalitou.

Franšíza MR. kebab - šťavnatá pita

    Jméno

    E-mail

    Mobil (můžete uvést pro rychlejší komunikaci)

    Franchisa

    Doplňující informace